2009. június 25., csütörtök

Az elszakadt lànc

Olaszország déli részén, Rómától 520km-re található Cosenza. A város nagy hangsúlyt fektet a modern szobrászat bemutatására, hiszen olyan alkotók szobrai ékesítik utcáit, mint Giorgio De Chirico vagy Mimmo Rotella. Az alkotások talapzatán gombok segítségével további információt kaphat a befogadó a szobrokról és az alkotóikról.
Pár kilóméterrel arrébb, Cosenza óvárosának szélén található a Piazza Bandiera. A tér nevét arról a testvérpárról kapta, akik észak- és Dél-Olaszország újraegyesítésén fáradoztak, és akiket 1844. július 25-én ezen a helyen fogtak el és végeztek ki.
Ezt a helyet Vallone di Rovitonak hìvjàk, ahonnan egy dombon vezet fel az ùt Amerigo Tot 1972-ben kèszìtett szobràhoz, ami a Bandiera fivèreknek (Attilo ès Emilio Bandiera) àllìt emlèket.


A szobor cìme: Az elszakadt lànc.
A kissè elhagyatott tèren a nem kevèsbè elhanyagolt alkotàs fogadott. (A Piazza Bandieràn, a domb aljàn egy helyi asszony nem is hallott mèg Tot szobràròl.)
Az alkotàs vàzlata mèg 1948-ban formàlòdott meg Amerigo Tot kezei nyomàn:
A felàllìtott szoborral nem igazàn foglalkoznak azòta, àllapota is igencsak siralmas. Oldalàn sok helyen maroknyi lyuk tàtong. Az èvek szèpen lassan felemèsztik a vasbòl hegesztett emlèket.
A talapzat is foghìjas.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése